Zobna nitka - pravilna uporaba

Zakaj nitkanje?

Za vzdrževanje odlične ustne higiene bi morala biti zobna nitka  in njena uporaba enako pomembna kot ščetkanje zob. Tudi pri ščetkah z najtanjšimi vlakni, vlakna ne dosežejo vseh površin zob in mest na katerih se lahko nabira zobni plak. Medzobni prostori in še posebej kontaktne točke med zobmi so mesta, kjer zobna nitka najbolj unčinkvito odstrani plak. Na teh mestih zobni plak povzroči vnetje dlesni in prične nastajati karies na stranskih ploskvah dveh sosednjih zob. Uporabo zobne nitke se je potrebno naučiti, da se ne bi poškodovala dlesen.

Vrste zobnih nitk


Na tržišču je prisotnih več vrst zobnih nitk: naylonska navoskana ali nenavoskana, v obliki traku, nitke različnih debelin, različnih okusov, tudi fluorirana, posebne vrste nitk superfloss in druge.

Zobna nitka - izbira 

Najboljša nitka je tista, s katero najlažje rokujemo. Za začetek izberemo tiste z oznako sensitive, ker so mehkejše in prijaznejše do dlesni ob nenamernem močnejšem pritisku na dlesen. Če se zobna nitka zatika med zobmi je potrebno izbrati tanjšo.

Kako poteka nitkanje zob

  1. Iz embalaže vzemite približno 40 cm zobne nitke. Večino dolžine večkrat ovijte okrog kazalca desne roke.
  2. Drugi prosti konec zobne nitke ovijte okoli kazalca leve roke
  3. Primaknite palca tako, da sta razmaknjena 1 do 2 cm. S tem delom nitke se spustite v medzobni prostor in  nežno prodrite do zobnega vratu
  4. Manjša razdalja med palcema omogoča boljšo kontrolo vodenja nitke.
  5. Nitko vodite z potegi naprej – nazaj v obliki črke C in v smeri proti grizni površini odstranite plak
  6. Z nitko objemite en zob, nato drugi
  7. Nitkajte tudi zadnje zobe
  8. Po nitkanju izperite ustno votlino z vodo ali ustno vodo.

Kaj če nekateri medzobni prostori krvavijo

Teh mest se ne izognemo, pač pa jih je potrebno čistiti še temeljiteje. Če tudi po večkratnem nitkanju mesta še krvavijo morate na pregled dlesni, ker je to lahko znak prisotnosti parodontoze.

Zobna nitka se zatika in trga?

Verjetno je problem v dotrajani zalivki, kariesu ali zobnem kamnu.

Kako pogosto nitkati?

Idealno je enkrat dnevno, najbolje zvečer.

Nitkanje mostiškov in prevlek?

Za dobro čiščenje mostičkov je namenjena posebna interdentalna superfloss nitka. Nitka je sestavljena iz zadebeljenega dela, ki očisti prostor pod mostički in čvrstega tršega dela, ki omogoča, da nitko potisnemo pod mostiček. Zadebeljen del nitka nato očisti prostore pod mostičkom, ki jih ne dosežemo z drugimi pripomočki. Zobni mostiček nitkamo po navodilu zobozdravnika. Dobro vzdrževanje zobnih mostičkov izredno podaljša njihovo življenjsko dobo. Imlplantat prav tako vzdržujemo z nitkanjem. Enaka nitka je namenjena nitkanju implantatov in nitkanju fiksnih ortodontskih aparatov.

Objavljeno: 10.09.2013
Objavljeno: 10.09.2013
Arhiv prispevkov