Začasna zobna prevleka

Začasna zobna prevleka ali provizorij je namenjena zaščiti obrušenih zob in zaščiti pacientovih dlesni. Provizorij je estetski nadomestek, ki zagotavlja funkcijo in dober videz zobovja za čas, dokler v našem zobotehničnem laboratoriju izdelujemo ustrezne stalne zobne  prevleke.

Začasna prevleka termično in mehansko zaščiti obrušene zobe in hkrati prepreči premik zob v času, ki je potreben za natančno izdelavo fiksnoprotetičnega zobnega izdelka.

Provizorij izdelamo potem ko vam najprej obrusimo enega ali več zob. S posebno odtisno maso vzamemo odtis vaših zob. Ta je osnova za izdelavo zobne protetike v zobotehničnem laboratoriju. Izdelano začasno prevleko vam na obrušen zob pritrdimo z začasnim cementom.

Provizorij je zelo pomemben za pacienta, ne samo iz estetskega vidika ampak tudi iz vidika funkcije, stabilizacije in zaščite zoba, saj lahko pacient v času rehabilitacije in izdelave stalnega protetičnega izdelka opravlja svoje vsakodnevne dejavnosti.

Z začasno prevleko pomembno vplivamo na kakovost končne oskrbe pacienta in s tem tudi na njegovo kakovost življenja v času izdelave stalne zobne prevleke.

Pacient uporablja začasno prevleko običajno do sedem dni.
Objavljeno: 04.02.2014
Objavljeno: 04.02.2014
Arhiv prispevkov