Otroci v ordinacijiOtroci so v naši zobni ordinaciji deležni posebne pozornosti.


Skozi igro jim na prijazen način predstavimo naše delo. Pridobijo si zaupanje v zobozdravnika, ki ga postopoma zgradimo v otroški dobi in se obrestuje celo življenje. Naše delo je namenjeno preventivi in zagotavljanju zdravja mlečnih in kasneje stalnih zob.

Posvetimo se vsakemu malemu pacientu, se z njim pogovorimo in ga postopoma pripravimo na poseg. Otroci še posebej občutljivi na bolečino, zato se posegi po potrebi izvajajo ob površinski anesteziji.

Najpogostejše storitve


  • Barvne ali bele zalivke izdelamo vašim otrokom tudi na mlečnih zobeh. Pri izdelavi zalivk poskušamo delati neboleče in hitro, saj se otroci ravno teh posegov najbolj bojijo.
  • Fluoriranje je preventivni postopek, ki preprečuje nastanek kariesa na zobeh. Sklenino zob premažemo s premazom, ki vsebuje fluor. Fluor se vgrajuje v sklenino zob, zato postane odpornejša na okvaro. Zobe praviloma fluoriramo dvakrat letno, poseg je enostaven in neboleč.
  • Zalivanje fisur je preventivni poseg, ko jamice in žlebičke na zgornji površini zoba zalijemo z belo snovjo. Tako preprečujemo zadrževanje hrane na zobeh in s tem tudi zmanjšamo možnost, da se zob okvari.
  • Odstranjevanje zobnih oblog in kariesa.
  • Navodila za pravilno čiščenje zob.


Kdaj prvič k zobozdravniku?


  • Otroka je dobro peljati k zobozdravniku že kmalu po njegovem drugem rojstnem dnevu. Gre bolj za preventivo in postopno uvajanje, poleg tega boste starši od nas pridobili koristne nasvete kako skrbeti za otrokove mlečne zobe, kakšna je pravilna nega in kdaj na naslednji pregled in kako spremljati rast zob.

  • Prvi stik z zobozdravnikom naj bo za otroka prijeten in neboleč. Težave lahko nastopijo, kadar starši otroka pripeljejo v zobno ambulanto šele tedaj, ko se že pojavijo bolečine, ko otroka mlečni ali stalni zob že zaboli. Negativna izkušnja lahko spremlja otroka vse življenje. Pogosto prepozno ukrepajo tisti starši, ki imajo tudi sami negativno izkušnjo iz otroštva ali mladosti in zaradi tega strah pred zobozdravniškimi posegi.


otroci zobozdravnik