Krvaveče dlesni

Krvavitve dlesni so znak, da poteka vnetje dlesni. Povzročitelji vnete dlesni so bakterije v zobnih oblogah, ki se v skupkih lepijo na zobe in dlesni. Bakterije se na tistih mestih, od koder jih težje odstranimo, še bolj kopičijo in razmnožujejo, zobna obloga se debeli in zori – vedno več je bakterij, ki s svojimi strupi napadajo obzobna tkiva.

Kritična mesta za razvoj vnetja dlesni so:

  • medzobni prostori,
  • rob dlesni oziroma žleb med dlesnimi in zobom ter,
  • predeli pod mostički in,
  • okrog implantatov, zobnih vsadkov.


Gingivitis

Gingivitis ali vnetje dlesni prepoznamo po spremenjeni barvi dlesni s svetlo rožnate na rdečo, oteklih dlesnih, občutljivih za dotik, ki rade hitro zakrvavijo. Vsaka krvavitev iz dlesni je znak za nujno ukrepanje. Obisk zobne ordinacije je nujen, sicer bolezen lahko napreduje v globlja obzobna tkiva.


Parodontitis

Parodontitis je napredovanje gingivitisa, ko bolezen napreduje v globlja obzobna tkiva. Prizadeti so pozobnica, koreninski cement in čeljustna kost. Ko nezdravljeno vnetje dlesni napreduje v globlja obzobna tkiva, se tvorijo obzobni parodontalni žepi. Vnetje napreduje v tkiva, ki držijo zob v čeljusti, dokler ne propadejo tako, da se začnejo zobje majati in na koncu izpadejo. Proces v vsakdanjem pogovoru imenujemo parodontoza, pogosto paradontoza, strokovno pa parodontalna bolezen.


V naši zobni ordinaciji zelo pogosto odkrijemo prisotnost parodontoze.
Po pregledu stanja izdelamo načrt zdravljenja parodontoze in s sodelovanjem pacienta bolezen ustavimo.Zdrava dlesen