Zobna prevleka

Zobna prevleka ali krona je popolna obnovitev zoba. Obliko in barvo določimo skupaj s pacientom, izdela se v zobotehničnem laboratoriju.

Prevleke so lahko kovinsko-keramične ali polno-keramične. Uporabljajmo plemenite kovine, ki imajo večjo vsebnost zlata, platine ali paladija. Zaradi vsebnosti teh elementov se bolje vežejo na porcelan, povzročajo manj alergij, ker ne vsebujejo niklja. Polno porcelanske prevleke uporabljamo predvsem ne sprednjih zobeh, kovinsko keramične pa na zadnjih, saj te bolje prenašajo večje sile pri žvečenju.


Kovinsko-keramična (porcelanska) prevleka

Kovinsko-keramične prevleke imajo ogrodje iz kovine na katerega je napečena keramika. Združuje estetiko ob visoki trdnosti in relativni cenenosti. Izdelujemo posamične prevleke in mostičke.Kovinsko-keramične prevleke izberemo za potrebe estetike in ko potrebujemo odlične mehanske lastnosti: oskrba kočnikov, daljših vrzeli, prevleke povezane s protezo.


Polno-keramična (porcelanska) prevleka

Polno-porcelanske prevleke imajo ogrodje iz belega, prosojnega materiala (aluminijev ali zirkonijev oksid), ki ne moti prehoda svetlobe skozi zob.S polno-keramičnimi prevlekami oskrbljeni zobje so v estetskem smislu najboljši nadomestek naravnih zob. Uporabljamo jih za oskrbo sprednjih zob in vrzeli, kjer je zaželena vrhunska estetika.Prehod med polno-keramično prevleko in zobom je neviden in je lahko postavljen nad nivo dlesni, kar je biološko sprejemljivejše. Primerne so za paciente alergijami na različne kovine.
zobna prevleka


zobozdravstvena ambulanta mariborZa izdelavo zobne protetike in vseh vrst zobnih prevlek sta v naši ordinaciji potrebna dva obiska ali več.