Puljenje zob

Ekstrakcija zoba je manjši kirurški poseg pri katerem izrasel zob, ki ga ni mogoče pozdraviti in ohraniti odstranimo iz čeljusti s pomočjo ustreznih instrumentov. Vzroki za ekstrakcijo določenega zoba so najpogosteje obolenja zob ali obzobnih tkiv, včasih tudi zdravstveno stanje celotnega organizma:

  • Zob je močno omajan in se premika že ob lahnem dotiku jezika ali ustnic.
  • Zobna krona je uničena do te mere in tako globoko pod nivo dlesni, da obnova s plombo ali prevleko ni možna in smotrna.
  • V predelu koreninskega vrška je kronična vnetna sprememba (granulom), ki je ni mogoče pozdraviti z drugimi metodami.
  • Zob je zaradi manjkajočega soseda ali v nasprotni čeljusti ležečega zoba nagnjen oziroma napačno izraščen in zato neuporaben.
  • Zob je potrebno odstraniti iz ortodontskih razlogov.
  • Zob je potrebno odstraniti zaradi splošnega zdravstvenega stanja: obsevanje, operacije.

Ekstrakcija poteka v lokalni anesteziji, kar pomeni, da v področje okrog zoba injiciramo sredstvo s katerim prehodno omrtvičimo tkiva. S posebnim instrumentom odmaknemo dlesen od zobnega vratu in nato s pomočjo vzvoda ali klešč zob omajamo in ga dvignemo ali izvlečemo iz njegovega kostnega ležišča v celoti ali po delih. Če je potrebno, odstranimo še vnetno tkivo v kosti okoli korenine ekstrahiranega zoba. Na ekstrakcijsko rano položimo sterilno gazo, na katero pacient ugrizne ter jo zadrži na mestu vsaj pol ure.


Po potrebi pred puljenjem zob pacienta napotimo na zobni retgen. Izven našega delovnega časa puljenje zob izvaja dežurni zobozdravnik.