Suha usta

Suha usta ali kserostomija odločilno vpliva na kakovost bolnikovega življenja. Pacienti opažajo, da imajo težave pri žvečenju, požiranju in okušanju hrane. Imajo pekoč jezik in lepljiv občutek na jeziku in v ustih. Slina postane gosta in lepljiva. Pogosto se pojavljajo afte in težave pri nošenju proteze. Nekateri bolniki imajo občutek suhosti celo v grlu, težave pri govoru in motnje spanja.

Težava nastane, ker ni dovolj sline, da bi usta ohranjali vlažna, kar je posledica zmanjšanega ali popolnega prenehanja izločanja sline iz žlez slinavk. Stanje je lahko trajno ali prehodnega značaja.

suha usta
  • Najpogostejši vzrok suhih ust so zdravila. Znanih je več kot 400 zdravil, ki kot stranski učinek povzročajo zmanjšano delovanje žlez slinavk.

Pri sindromu suhih ust je naravni obrambni mehanizem pacienta oslabljen, zato sta ustna higiena in čiščenje zob zelo pomembna. Potrebno je nežno redno ščetkanje zob vsaj dvakrat na dan in tako čiščenje medzobnih prostorov z zobno nitko. Za ustno nego pacienti uporabljajo ustno vodo, vlažilni gel ali žvečilne gumije brez mentola, alkohola in grobih čistilnih sredstev, ki bi poškodovali ustno sluznico ali jo dodatno izsušili.

kserostomija
  • Zobna pasta naj vsebuje kalcij in fluor za obnovitev sklenine.
  • Zobna ščetka naj bo mehka zaobljenimi ščetinami, da temeljito očisti ostanke hrane z roba dlesni in jih hkrati ne poškoduje.

Priporočamo, da tak pacient našo zobno ordinacijo obišče dvakrat letno.