Implantat

Zobni implantat nadomešča korenino zoba. Vsadimo ga v čeljust, kjer služi kot nosilec za naslednje protetične nadgradnje: prevleke, mostičke ali proteze. Z implantati vam manjkajoče zobe nadomestimo brez brušenja ostalih zob pri:

  • Pri enem manjkajočem zobu.
  • Pri izgubi več zob.
  • Pri izgubi vseh zob.


Kaj je implantat?

Implantati so zamenjava za korenino izgubljenega zoba. Implantologija je sestavni del sodobne klinične stomatologije.


Kdaj implantat?

Pri enem manjkajočem zobu

V primeru enega manjkajočega zoba je implantat najboljša rešitev, saj v celoti ohranimo oba sosednja zoba, katera bi v primeru izdelave klasičnega mostička bilo potrebno obrusiti.


Pri izgubi več zob

V primeru, da manjka več zob služijo implantati kot nosilci mostička.


Pri izgubi vseh zob

  • Rešitev A: fiksni mostiček, ki leži na implantatih. V čeljust se vstavi od šest do osem implantatov na katere se postavi mostiček.

  • Rešitev B: snemna proteza na implantatih.

V čeljust se vstavita dva do štirje implantati, ki služijo kot sidrišče za protezo. Proteza, ki je pričvrščena na implantatih je stabilnejša od navadne proteze, vendar jo še vedno lahko snamemo za potrebe čiščenja. Po vstavitvi implantata sledi obdobje integracije implantata v kost, ki traja tri do šest mesecev.


Vstavitev implantata

Praksa je pokazala, da je vstavitev implantatov majhen, rutinski poseg, ki traja 30 minut. Poseg je popolnoma neboleč in poteka pod lokalno anestezijo. Implantat je nadomestek korenine izgubljenega zoba, narejen iz titana, ki se vstavi v čeljust. Z implantatom (zobni vsadek) lahko nadomestimo enega ali več izgubljenih zob, pri čemer implantati delujejo kot nosilci protetičnih nadomestkov.


Prednosti

Implantate vstavimo, kadar manjka eden ali več zob in kadar manjkajo vsi zobje. Z njihovo vstavitvijo se prepreči nadaljnja resorpcija kosti in tako ni potrebe po brušenju sosednjih, zdravih zob, ki bi služili kot nosilci mostičkov. Zaradi svoje stabilnosti in čvrstosti so idealni nosilci protetičnih nadomestkov in ne povzročajo iritacij kot na primer snemna proteza. Ob pravilni ustni higieni in rednimi kontrolnimi obiski v zobni ordinaciji je trajnost zobnih vsadkov doživljenska.


Če iščete višjo kvaliteto življenja, naravnejše žvečenje in ugriz ter visoko estetiko, predstavljajo zobni vsadki pravo zamenjavo za izgubljene zobe.

zobni implantant

implantantzobozdravnikimplantanti


implantant zob