Mostiček

Kaj je mostiček?

zobozdravnikMostiček je zobno-protetična konstrukcija, imenovana tudi fiksni protetični nadomestek, ki nadomešča manjkajoče zobe v zobni vrzeli. Sestavljajo jih prevleke na obstoječih zobeh (nosilcih) in členi med njimi, ki nadomeščajo manjkajoče zobe.


Zakaj potrebujemo mostiček?

Mostiček ohrani žvečno funkcijo, razumljivost govora, podpira tkiva ustnic in lica ter ohranja naravno skladnost potez obraza.


zobozdravstvena ordinacija

Posledice, če izgubljenih zob ne nadomestimo

Izguba enega ali več zob povzroči zmanjšanje žvečne površine, sočasno pa lahko pride do nagibanja zob v vrzel ali do izraščanja zob nasprotnega zobnega loka v vrzel. Taka nepravilna lega otežuje čiščenje zob in omogoča zastajanje ostankov hrane, zato je večja verjetnost nastanka zobne gnilobe in dovzetnost za obolenja obzobnih tkiv.

Pri vrzeli v vidnem predelu izguba zob še dodatno pomembno vpliva na nelep videz in deloma popačen in/ali težko razumljiv govor.


Različni tipi mostičkov

mostiček

Tip mostička je odvisen od tega, iz kakšnega materiala bo narejeno ogrodje mostička ter vidne površine mostička. Ogrodje mostička, prevlek in členov je lahko izdelano iz kovinskih zlitin ali keramike.Če je na celotno kovinsko ogrodje nataljen zobni porcelan, ga imenujemo kovinsko porcelanski mostiček. Če je na ogrodje iz keramike nataljen zobni porcelan, ga imenujemo polno porcelanski mostiček.


Za izdelavo vseh vrst zobnih mostičkov sta v naši zobni ordinaciji potrebna dva obiska ali več.