Vnetje dlesni

Vnetje dlesni je vzrok za krvaveče dlesni. Povzročitelji vnetja obzobnih tkiv so bakterije, ki imajo sposobnost lepljenja na površino zob in dlesni.


  • Glavni vir hranil za te bakterije so v slini raztopljeni delci hrane, ki jo dnevno užijemo. Bakterije, ki se dovolj močno vežejo na površino zob ter jih slina in tekočine ne uspejo odplaviti, so osnova za vezavo, rast in razmnoževanje novih bakterij. Tako nastane zobni plak, ki v začetku ni viden, kasneje pa postane viden tudi s prostim očesom.


  • V 1 mm3 zobnega plaka je 100 milijonov različnih mikroorganizmov. Bakterije, ki se nabirajo na površini zoba in ob robu dlesni s svojimi strupi in preko imunskega odgovora telesa povzročijo vnetje in v kasnejšem obdobju propad obzobnih tkiv. Starejše in debelejše so zobne obloge, bolj nevarne bakterije za obzobna tkiva so v njih. Zaradi sestave v slini, lahko mehke zobne obloge poapnijo, kar na zobeh vidimo kot zobni kamen. Na zobnem kamnu se mehke zobne obloge nabirajo še hitreje.

  • Krvavitev dlesni se pogosto pojavlja pri nosečnicah kot posledica hormonskih sprememb od tretjega do šestega mesec nosečnosti. Priporočamo obisk zobozdravnika ali ustnega higienika, da se z navodili o ustrezni ustni higieni zmanjša količina bakterij v zobnih oblogah, kar lahko pripelje do parodontoze. Parodontoza je eden izmed dejavnikov tveganja za prezgodnji porod ali prenizko porodno težo.

zobozdravnik maribor

Zobni kamen vam naši zobni ordinaciji z ultrazvočno metodo odstrani tudi ustni higienik. S poliranjem zob se odstranijo tudi mehke zobne obloge kar odločilno vpliva na zmanjšanje vnetja dlesni.