Manjkajočih zob povzroči težave

Primarna funkcija zob je grizenje in žvečenje hrane, prav tako sodelujejo in pomagajo pri govoru, podpirajo lice, ustnice ter obrazne mišice ob kotičkih ust in nenazadnje polepšajo nasmeh. Vsak posamezen zob ima svojo funkcijo, zato imamo v obeh čeljustih zobe različnih oblik in velikosti. Zatorej je zmotno mišljenje ljudi, da kakšen zob v ustni votlini že lahko pogrešimo.

Najpogostejši razlogi za izgubo enega ali več zob so bolezni dlesni in zob, na primer zobna gniloba – karies ali parodontalna bolezen, lahko pa zob ali več njih izgubimo tudi zaradi poškodbe. Vendar je manjkajoče zobe potrebno čim prej nadomestiti, saj nepopolno zobovje ali celo brezzobost lahko povzroči motnje prehranjevanja, motnje govora, težave v čeljustnem sklepu, napetost v vratu, glavobole, nelagoden in nesproščen nasmeh. Le sklenjena zobna vrsta lahko najbolje opravlja svojo osnovno funkcijo žvečenja hrane, saj se z manjšo intenzivnostjo grizenja in mletja hrane v ustih lahko poveča verjetnost za želodčne bolezni. 

S sodobnimi zobozdravstvenimi postopki, najnovejšo tehnološko opremo in materiali lahko nadomestitev manjkajočih zob izvedemo na več načinov. Zobne prevleke, mostički, zobni vsadki – implantati, totalne ali delne proteze so protetični nadomestki, ki so rešitev za brezzobost ali zapolnitev vrzeli v zobni vrsti. S protetičnimi nadomestki preprečimo spremembo ugriza, nagib in izraščanje zob v prazen prostor manjkajočega zoba, tanjšanje kosti in izgubo njene prostornine, hkrati pa z njimi ščitimo mehka tkiva in ohranimo prvoten videz obraza. Le tako poskrbimo za svoje zdravje, lep videz in dobro počutje, saj s sproščeno komunikacijo v vsakdanjem življenju in privlačnim nasmehom pozitivno vplivamo na svojo samopodobo in samozavest.

Objavljeno: 17.06.2015
Objavljeno: 17.06.2015
Arhiv prispevkov