Zobna gniloba ali karies

Zobna gniloba je mikrobna destrukcija zoba in je najpogostejše obolenje v ustni votlini. Glavni povzročitelj kariesa so zobne obloge (plak), ki se nalagajo na površino zoba. Prav to je pravo gojišče za delovanje nekaterih bakterij, ki demineralizirajo sklenino zoba.

Bakterije v plaku razkrajajo ogljikove hidrate v zaužiti hrani in jih spreminjajo v kisline, ki so velik sovražnik zobnega tkiva.

Začetni karies je viden kot mlečno bel madež na skleninski površini zoba, nato se proces zobne gnilobe širi skozi sklenino do dentina, ki je po zgradbi mnogo mehkejši od sklenine in sestavlja jedro zoba, z napredovanjem kariesa pa je lahko prizadeta tudi pulpa, ki je živo jedro zoba, saj vsebuje živce in krvne žile.

Zobni karies je potrebno zdraviti, zato je nujen obisk zobozdravnika, ki bo odstranil inficirano zmehčano zobno tkivo in z zalivko zobu povrnil njegovo funkcijo in obliko.

Zdrave zobe ohranimo in zaščitimo pred zobno gnilobo s pravilno in redno ustno higieno, s strokovnim ščetkanjem in nitkanjem zob, nenazadnje tudi z zdravo prehrano, vendar so za zgodnje odkrivanje morebitnega zobnega kariesa potrebni tudi redni in skrbni zobozdravniški pregledi.

Objavljeno: 01.05.2014
Objavljeno: 01.05.2014
Arhiv prispevkov