Diastema - razmik med zobmi

Strokovni termin diastema pomeni prostor med dvema sosednjima zoboma v isti zobni vrsti. Razmik med zobmi oziroma medzobni presledek je dokaj pogosta anomalija v zobni vrsti, vendar pa je lahko hitro rešljiv problem mnogih, ki jih tarejo tovrstne težave z zobmi in posledično tudi s sproščenim ter lepim nasmehom.

Estetsko zapiranje diasteme je možno s sodobnimi materiali in postopki opraviti na več načinov:

•    dograditev zob (bonding)
•    zobne luske (venirji)
•    zobne prevleke


Dograditev zob oziroma dental bonding je proces, pri katerem zob preoblikujemo v želeno obliko in s tem zapremo diastemo med zobmi. V postopku estetske dograditve zob se na površino zoba nanaša naravni sklenini podoben kompozitni material, ki presledek med zobmi zapolni in polepša naš nasmeh.

Neboleč postopek in rezultati so vidni že po enem obisku zobozdravnika.

Zobne luske (venirji) se izdelujejo iz kompozita ali porcelana. Individualno narejene za vsakega pacienta posebej zelo tanke luske se prilepijo na minimalno obrušeno sprednjo površino zoba in tako odpravimo medzobni presledek.

Z zobnimi luskami se estetsko preoblikovanje nasmeha opravi v dveh obiskih zobozdravnika.

Zobne prevleke so tudi ena od možnosti za korekcijo večje diasteme in spreminjanje anomalij v zobni vrsti. Poznamo kovinsko-keramične in polno-keramične prevleke, vendar se za zobe vidnega dela (sprednji zobje) uporabljajo predvsem polno-keramične prevleke. Zobne prevleke cementiramo na obrušen zob in ta fiksni zobni nadomestki po obliki, funkciji ter barvi dajejo videz naravnih zob.

Za ta postopek sta potrebna najmanj dva obiska zobozdravnika.


Objavljeno: 06.08.2013
Objavljeno: 06.08.2013
Arhiv prispevkov