Inlej, inlay

Inlej je protetični nadomestek za zobe, ki je podoben običajnim zalivkam ali plombam. Pomembna razlika med inlejem in zalivko je v tem, da se plomba izdela neposredno v ustih pacienta, medtem ko se inlej izdela v našem zobotehničnem laboratoriju, kjer izdelujemo zobne prevleke. Za izdelavo inleja je potrebno zob pripraviti podobno kot za zalivko, nakar vzamemo odtis zoba skupaj s celotno čeljustjo. Na osnovi nato odtisa izdelamo inlej. Njegova prednost je v tem, da je trdnejši in kompaktnejši kot zalivka, bolje prilega na zob in na sosednje zobe, prehod med zobom in inlejem je manj viden kot pri zalivki. Izdelamo ga lahko iz belega kompozita, keramike ali zlata. Primeren je za zob, ki mu manjka več zobne krone ali če želite  zamenjati za večjo črno amalgamsko plombo.

Onlej, onlay je prav tako podoben običajnim zalivkam. Razlika med inlejem in onlejem je v njihovi velikosti. Inlej zapolnjuje grizno ploskev zoba in nima kontakta s sosednjim zobom. Onlej je večji in pokrije širše področje ter meji na sosednji zob.

Inlej in onlej sta odlična rešitev, ki ju predlagamo za primere, ko je potrebno zamenjati večjo amalgamsko zalivko in če se je mogoče izogniti zobni prevleki.
Objavljeno: 09.07.2014
Objavljeno: 09.07.2014
Arhiv prispevkov