Strah pred zobozdravnikom

Zdravje zob in dlesni je pomembna komponenta splošnega zdravja. Strah pred zobozdravniškimi posegi in anestezijo predstavljata glavno oviro  pred obiskom zobozdravnika, zato se številni ljudje izogibajo obisku zobne ordinacije. Pri pacientih gre največkrat za strah pred bolečino, strah pred vonjavami v ordinaciji, predvsem pa za strah ob zvoku vrtenja zobozdravniških svedrov in hrup pri pospravljanju zobozdravniških inštrumentov za prejšnjim pacientom. Vzrok je lahko socialni dejavnik (sram zaradi slabih zob), vzrok je so lahko neprijetne izkušanje pri prejšnjih zobozdravnikih ali pa strah pred ceno posegov v ordinaciji.

V zobnih ordinacijah Dental Rogaška dajemo tem problemom izjemno pozornost. Poskušamo jih odkriti in rešiti z dobrim pogovorom s pacientom in prvi pregled opravimo, ko se pacient s pričetkom pregleda strinja.

Velikokrat pri prvih pregledih ne popravljajmo zob, saj se mnogim že zaradi tega odvali kamen od srca. Pogovorimo se o težavah in željah posameznika ter opravimo samo pregled in diagnostiko.

Želimo, da so naših ordinacijah vsi posegi brezbolečinski in čimmanj neprijetni. Za to pa je potrebujemo čas in medsebojno zaupanje.
Objavljeno: 10.06.2013
Objavljeno: 10.06.2013
Arhiv prispevkov