Zakaj odstraniti zobni kamen

V zobnem plaku so naseljene številne bakterije. S svojim razgrajanjem ustvarjajo kisline, kar pospešuje intenzivno nalaganje kalcijevih soli in ostalih mineralov na zobe.  Tako se hitrost nalaganja in količina zobnega kamna povečuje.

Zobni plak in zobni kamen sta glavna povzročitelje kariesa in parodontoze. Zobni kamen vsebuje velike količine bakterij, ki napadejo zobno sklenino, kar povzroči karies. Vzroki parodontoze so prav tako bakterije iz plaka, mehkih zobnih oblog in zobnega kamna. Prve spremembe se pojavijo na dlesnih ko nastane gingivitis, ki ga spremlja neprijeten vonj in krvavitve med ščetkanjem.  Gingivitis se pozdravi z odstranitvijo zobnega kamna in pravilnim ščetkanjem v nekaj dneh.

Če zobnega kama ne odstranimo začne zobni kamen pritiskati na dlesni. Tako se začnejo dlesni odmikati od zoba in nastanejo obzobni žepki. V teh žepih se začne nabirati hrana in bakterije, zato se dlesen še bolj odmakne. Pojavijo se razgaljeni zobni vratovi in proces prodre do kosti. Zobje nato postanejo majavi in izpadejo
.
Zobni kamen je osnovni vzrok nastanka parodontitisa. Naložen zobni kamen na zobeh mehanično pritiska na dlesen, ki zaradi tega oteče, krvavi, postane občutljiva, nato se odmakne in razgali zobni vrat, v ustih je viden začetek razgaljene zobne korenine.

Zdravljenje prodontitisa je dolgotrajen proces, ki zahteva veliko časa, truda in discipline pacienta. Pogosto popolne ozdravitve ni možno doseči. Uspeh predstavlja zaustavitev napredovanja parodontoze.


Na drugi strani pa je odstranjevanje zobnega kamna in preprečevanje kariesaparodontoze in s tem izgube zob neboleč postopek, za katerega je potreben samo en obisk zobozdravnika.

Objavljeno: 08.10.2013
Objavljeno: 08.10.2013
Arhiv prispevkov