Parodontoza in njeno preprečevanje

Parodontoza  se prepreči z vzdrževanjem odlične ustne higiene in z rednimi pregledi pri  zobozdravniku.                                                                                                 

Z natančnim ščetkanjem 2 x na dan in nitkanjem oz. uporabo medzobnih ščetk lahko odstranimo večino plaka iz zobnih površin. S profesionalnim čiščenjem zob vsakih 6 mesecev,  ki ga izvaja zobozdravnik ali ustni higienik  pa imamo pod kontrolo tudi plak na težje dostopnih mestih.

Ni tako pomembno, s kakšnimi gibi čistimo zobe, pač pa, da vse ploskve vseh zob očistimo sistematično in natančno. Poleg zobne ščetke je obvezna tudi redna uporaba pripomočkov za nego medzobnih prostorov, ki jih izberemo glede na stanje zobovja. Pri osebah z ohranjenim lastnim zobovjem in zdravimi obzobnimi tkivi je najprimernejši pripomoček za čiščenje medzobnih prostorov zobna nitka, pri osebah z reduciranimi obzobnimi tkivi in mostički pa se čiščenje medzobnih prostorov in prostora pod členi mostu lažje izvaja z medzobnimi ščetkami različnih velikosti ali pa s posebnimi, za tako čiščenje prirejenimi nitkami.

Dodatna uporaba ustne vode je dopolnilo optimalne ustne higiene, saj te za nekaj ur zavrejo razmnoževanje bakterij v ustih.

Dodaten razlog za skrbno nego ust je tudi spoznanje, da lahko bolezni v ustih prispevajo k razvoju ali poslabšajo že obstoječe kronične sistemske bolezni, ki so v sodobnem svetu glavni vzrok obolevanj in smrtnosti prebivalstva.

Objavljeno: 01.07.2013
Objavljeno: 01.07.2013
Arhiv prispevkov