Vnete dlesni v nosečnosti

Vnetje dlesni v času nosečnosti se pojavi zaradi povišanega nivoja spolnih hormonov v času nosečnosti, zaradi česar postanejo dlesni občutljivejše in dovzetnejše za vnetja. Vsaka nosečnost ne povzroči vnetja dlesni.

Če je ustna higiena v času nosečnosti zelo dobra in ni ostankov hrane ali plaka, se vnetje ne bo razvilo, ker samo delovanje hormonov ne zadostuje za pričetek vnetja. Vnetje nastopi samo v primeru nezadostne ustne higiene in ob prisotnosti bakterijskega plaka. Vnete dlesni so boleče, rdeče, otečene in krvavijo. Takšno stanje lahko v času nosečnosti preprečite z obiskom v naši zobni ordinaciji, kjer vam odstranimo zobne obloge, ki ustvarjajo vnetje in zobni kamen. Zobe tudi spoliramo, da bodo gladki in tako zmanjšamo nastajanje plaka. Priporočamo vam, da v času nosečnosti obiščete našo zobno ordinacijo trikrat, da z rednimi postopki skupaj preprečimo nastanek vnetja dlesni.

In kaj lahko pri vnetju dlesni storite sami? Uporabljajte mehko zobno ščetko, da vnetih dlesni ne poškodujete. Priporočamo pa vam tudi uravnoteženo prehrano brez preveč sladkorja ter mehke in kašaste hrane, kar pripomore k manjšemu nalaganju zobnih oblog in umirja vnetje dlesni.

 

Objavljeno: 26.12.2014
Objavljeno: 26.12.2014
Arhiv prispevkov