Zdrave dlesni

Zdrave dlesni so pogoj za zdrave zobe, za zdravo ustno votlino in pogoj za celotno zdravje telesa. Zdrave dlesni so nujna podpora zobem, da bi ti opravljali svojo funkcijo na pravi način.

Včasih dlesen izgleda normalno, vendar se je v njej že pričelo vnetje. Nekatere spremembe v dlesni so lahko ireverzibilne, kar pomeni, da se že pričela razgradnja čeljustne kosti. Razgradnjo kosti lahko ustavimo, kosti pa ne moremo pa je povrniti v prvotno stanje.

Kakšne so zdrave dlesni? So svetlo roza barve, na svoji površini imajo blag relief pomarančne lupine, niso občutljive, niso otečene, med čiščenjem ne krvavijo, ne krvavijo med nitkarjem zob.
Če postanejo dlesni boleče in krvaveče, je to znak nastanka gingivitisa, pri katerem še lahko ukrepamo. Med zobom in dlesnijo se pojavijo žepki, ki krvavijo. Z higiensko fazo pri zobozdravniku napredovanje ustavimo, dlesni se povsem pozdravijo.

Higienska faza vsebuje merjenje globine žepov, odstranjevanje zobnega kamna, poliranje zob in navodila za povrnitev v zdravo stanje. Če pacient zamudi stopnjo gigivitisa, nastopi faza parodontitisa ali parodontoze, ki ima bistveno večji negativni vpliv na zdravje pacienta in na stanje v ustni votlini.
 

Objavljeno: 11.08.2014
Objavljeno: 11.08.2014
Arhiv prispevkov