Implantat ali zobni vsadek

Manjkajoče zobe oziroma zobne praznine v dlesnih je dobro čim prej ustrezno zapolniti, saj se s tem prepreči resorbcija (izguba) čeljustne kosti in zapolni praznina v zobni vrsti. Z zobnimi implantati se ta problem trajno reši.

Zobna protetika in z njo povezani postopki ter materiali so v zadnjih letih zelo napredovali. Implantati so dolgotrajna in dobra rešitev za manjkajoče zobe, vendar pa mora biti strokovni kirurški postopek vsaditve implantatov izveden kakovostno s standardno dobrimi materiali svetovno uveljavljenih proizvajalcev dentalnih pripomočkov in opreme.

Implantat je zobni korenini podoben vsadek oziroma vijak valjaste oblike, izdelan iz telesu prijaznega materiala, tako imenovanega bio kompatibilnega materiala – najpogosteje se uporablja kovina titana. V postopku kirurškega posega implantat vsadimo v čeljust, kjer služi kot nosilec za izdelavo protetičnih nadgradenj, bodisi prevlek, mostičkov ali protez.

Z nadomestitvijo manjkajočih zob z zobnimi vsadki odpravimo težave, ki nastanejo po izgubi zoba ali več njih. Predvsem so pomembni zato, ker  zmanjšajo obremenitev ostalih zob, saj zagotavljajo dobro podporo pri žvečenju in preprečujejo obračanje ter izraščanje preostalih zob, hkrati pa ohranjajo čeljustno kost, ki potrebuje nenehne dražljaje, da ohrani svojo gostoto in obliko.

Implantatno protetična terapija bistveno izboljša funkcijo zob in s tem ohranja oralno zdravje vsakega posameznika, iz estetskega vidika pa poskrbi za samozavesten, bleščeč in idealen nasmeh.

Objavljeno: 18.09.2014
Objavljeno: 18.09.2014
Arhiv prispevkov