Granulom in posledice

Granulom je posledica delovanja bakterij iz koreninskega kanala zoba, v katerem je zobni živec. Te bakterije razgradijo čeljustni kost. Na RTG posnetku se granulom vidi kot temnejši prostor okrog konice korenine. Zobni živec se nahaja v vsakem zobu. Iz krone zoba je živec speljan po zobni korenini. Živec poteka po koreninskem kanalu do konice korenine, kjer je majna odprtina proti čeljustni kosti. Sprednji zobje imajo en kanal in živec, zobje proti nazaj pa do tri, včasih štiri.

Karies na zobu poleg poškodbe zoba lahko povzroči okužbo živca. Okužba se po živcu razširi do  konice korenine, nato pa na čeljustno kost v okolici konice korenine. Posledica je razgradnja kosti okrog korenine, kar povzroča pacientu močno bolečino.

Zdravljenje granuloma poteka tako, da odstranimo živec iz zoba, pozdravimo kanale in kanal napolnimo s posebnim materialom. Kost okrog vršička korenine navadno zaraste. Za zdravljenje korenin je potrebnih več obiskov, ker se zamenjuje zdravilo v kanalu. Razlog za nastanek granuloma je lahko tudi predhodno slabo zdravljen zob, zato s postopkom ponovnega zdravljenja poskušamo ohraniti  pacientov zob.

Če se granulom ne pozdravi, lahko pride do izgube zoba.

Objavljeno: 30.05.2014
Objavljeno: 30.05.2014
Arhiv prispevkov