Koreninsko zdravljenje – endodontija

Koreninsko zdravljenje oziroma endodontija je zdravljenje bolezni zobne pulpe. Najpogostejši razlog za obolenje zobne pulpe je zelo globoka zobna gniloba (karies), ki prodre vse do pulpe in povzroči pulpitis (vnetje zobne pulpe). Zobna pulpa je skupek živcev in žil, ki iz notranjosti oskrbuje zob in brez te oskrbe začne počasi odmirati. Razlog za koreninsko zdravljenje je lahko tudi poškodba zoba, ko se pulpa poškoduje direktno ali pa načrtovano koreninsko zdravljenje zaradi protetične oskrbe zoba.

Postopek endodontskega zdravljenja je sestavljen iz niza kliničnih korakov, ki so potrebni za strokovno in uspešno oskrbo vašega obolelega zoba. Naprej se odstrani prizadeto zobno tkivo, sledi odstranitev vnetega oziroma odmrlega pulpnega tkiva, mehansko in kemično čiščenje, širjenje in oblikovanje koreninskih kanalov ter njihovo polnjenje. Z endodontskim posegom je glavni cilj pri strokovni oskrbi zoba dosežen, saj se s postopki koreninskega zdravljenja odstrani bakterijska okužba iz koreninskih kanalov in prepreči ponovno okužbo ter omogoči ustrezno celjenje obzobnih tkiv. 

Skladno z osnovnim načelom zobozdravstvene doktrine endodontsko zdravljenje omogoča ohranitev vsakega zoba, ki ga je mogoče tako ali drugače ozdraviti in posledično preprečuje potrebo po zahtevnejših protetičnih ali implantoloških posegih, ki so potrebni pri nadomeščanju morebitnih manjkajočih zob.


 

Objavljeno: 27.01.2015
Objavljeno: 27.01.2015
Arhiv prispevkov